homepage

Nijsen/Granico B.V.
Veulenseweg 20
5814AC Veulen/Venray
T: +31 (0)478 - 55 29 00
E: ln.ocinarg-nesjin@ofni


Food-for-Feed procedé voor optimaal rendement

Food-for-Feed

Food-for-Feed houdt het volgende in: hoogwaardige voedingsproducten uit de levensmiddelenindustrie (Food) worden aan Nijsen/Granico aangeboden. Redenen hiervoor zijn o.a. snijresten, verpakkingsfouten, breuk, vorm- en/of kleurafwijkingen en overproductie. Daarom worden snoepjes, koekjes, taarten, siroop, brood en sauzen door Nijsen/Granico ingezameld en verwerkt tot smakelijke grondstoffen voor varkensvoeders (Feed). Na verwerking in de eigen Food-fabriek blijven er vier grondstoffen over: Koekjesmix, Deegmelange, Broodmelange en Snoepsiroop. Met uitzondering van Broodmelange, dat direct als Food-product wordt afgezet, vormen deze smakelijke grondstoffen de basis voor de varkensvoeders die de Nijsen/Granico-fabriek verlaten.

Maximaal ontsloten

Nijsen/Granico verwerkt een groot aantal deegproducten uit de levensmiddelenindustrie tot grondstoffen voor haar diervoeders. Al deze producten hebben in een eerder stadium een hittebehandeling ondergaan om voor humane consumptie geschikt te worden gemaakt. Door die hittebehandeling zijn de aanwezige zetmelen in de varkensvoeders van Nijsen/Granico al optimaal ontsloten.

Dat is een natuurlijk proces, waarbij zetmeelketens worden teruggebracht tot voedingsbronnen op celniveau voor het dier. Vergelijk het met rijst. De rijst wordt door de hittebehandeling gepoft, waardoor het zetmeel in één keer goed beschikbaar komt voor het dier. Dankzij haar Food-for-Feed-concept hoeft Nijsen/Granico in haar productieproces geen extra hittebehandelingen op de traditionele grondstoffen uit te voeren. De varkensvoeders zijn dankzij de hoogwaardige Food-ingrediënten wat smakelijkheid en gezondheid betreft voor het dier al optimaal.

Food-For-Feed®: Grip op uw resultaten

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat zetmeelrijke voeders een hoge voeropname een gunstig effect hebben op de darmgezondheid van uw varkens. De varkensvoeders van Nijsen/Granico uit Veulen hebben allemaal een hoog aandeel ontsloten zetmeel en zijn te karakteriseren als smakelijk, licht verteerbaar, energierijk en eetlustopwekkend. Deze karakteristieken zijn direct toe te schrijven aan het duurzame Food-for-Feed-concept, dat als een rode draad door het bedrijfsproces van Nijsen/Granico loopt. Door de unieke samenstelling en kenmerken van de Foodgrondstoffen kunnen wij rantsoenen nog preciezer afstemmen op de daadwerkelijke behoeften van uw varkens, passend bij uw doelstellingen en de bedrijfssituatie. Het geeft u meer grip op uw resultaten. Onze unieke Foodgrondstof vormt een hoogwaardig ingrediënt in:

  • Ons droogvoerpakket, waaronder FoodMatch-voeders;
  • Broodmelange;
  • Forti Boost en Forti Go-lijn.

Tarwezetmeel (gebruikelijk in mengvoer) vs. Tarwebloem (uit bakkerijproducten)

Een aanzienlijk percentage van het rantsoen bestaat uit zetmeel. Zetmeel wordt door enzymen afgebroken tot glucose dat omgezet wordt in energie.

De kleine zetmeeldeeltjes van tarwebloem hebben een groter oppervlak dan de grotere deeltjes van tarwezetmeel. Enzymen kunnen daardoor het zetmeel in tarwebloem gemakkelijker omzetten in energie.
Daardoor is tarwebloem:

  • gemakkelijker verteerbaar voor biggen waarbij de enzymproductie nog niet volledig is ontwikkeld;
  • een gemakkelijk opneembare energiebron voor zeugen tijdens o.a. de lactatie;
  • een uitstekende bevorderaar voor een goede darmgezondheid. Doordat het zetmeel snel verteert, krijgen schadelijke bacteriën aan het einde van de darm geen zetmeel tot hun beschikking om te groeien;
  • een uitstekende energiebron voor een goede groei van vleesvarkens.

Tarwezetmeel Tarwezetmeel